Toon alle artikelen

Werkplekonderzoek voorbeeld: hoe ziet een dag eruit?

Werkplekonderzoek voorbeeld

In dit blog geef ik een voorbeeld van een preventief werkplekonderzoek, want hoe ziet zo’n dag er eigenlijk uit? Bij elk preventief werkplekonderzoek ga ik op pad naar de klant met mijn koffer vol attributen die ik die dag nodig heb. Een trolley-koffer natuurlijk! Zo blijf ik ook op mijn eigen lichaam en houding letten tijdens mijn werk. Een goede werkhouding begint immers bij jezelf. Vandaag zit een groep van circa vijftien kantoormedewerkers op mij te wachten, leuk!

 

Voorlichting over een goede werkhouding

We starten vandaag de dag met een voorlichting “Werken aan een Goede Werkhouding”. Doel van de voorlichting: bewustwording van de medewerkers en het effect van een verkeerde werkhouding. Om iedereen er een beetje bij te houden zo ‘s ochtends vroeg is de voorlichting interactief. Geen saai verhaal, maar direct wat oefeningen om iedereen te activeren.

Na de voorlichting geef ik een voorbeeld van een individueel werkplekonderzoek met tips. De instructie laat zien hoe je je bureaustoel, bureau, beeldscherm en invoermiddelen het beste kan instellen en positioneren. Na het voorbeeld van het werkplekonderzoek gaat iedereen zelf aan de slag op de werkplek.

Werkplekadvies op maat

In het voorbeeld van vandaag begint de dag gezamenlijk, maar na de voorlichting is het tijd voor advies op maat. Alle medewerkers lopen na de voorlichting vaak weg met een hoop informatie en tips. Wanneer iedereen zit op zijn werkplek zie je dat collega’s met elkaar gaan overleggen en voorzichtig aan hun bureaustoel gaan sleutelen.

En dan is het mijn taak om iedereen werkplekadvies op maat te geven! Vandaag heb ik hier een half uur per medewerker voor. In gevallen waar veel verandering nodig blijkt te zijn is dit soms te kort, maar meestal lukt het prima binnen deze tijd. Wat we kunnen veranderen, passen we direct aan. Alle juiste instellingen en adviezen noteer ik in een werkplekpaspoort. Zo hebben medewerkers altijd de juiste gegevens van hun werkplek bij de hand.

 

Werkplekonderzoek van bureaustoel tot lamp

Niet alleen geef ik werkplekadvies aan de medewerkers. Ik controleer tijdens het werkplekonderzoek tegelijkertijd de ergonomische kwaliteit van de werkplekken, bureaustoelen en invoermiddelen. Daarnaast komen mijn lichtmeter en klimaatmeter van pas als ik de werkomgeving onderzoek. Want een prettige werkomgeving is even belangrijk als een goede werkhouding.

 

Wennen aan een goede werkhouding

Na afloop moeten veel medewerkers toch even wennen aan de nieuwe instellingen of andere werkhouding. Dit is heel normaal. Verandering is vaak lastig voor een mens, dit kost even tijd. Anderzijds geven ook veel medewerkers aan dat ze hun bureaustoel juist heel fijn vinden zitten, terwijl ze het aan het begin van de dag nog een draak van een bureaustoel vonden.

Er zijn medewerkers die mij  bedanken, omdat ze nu eindelijk ontspannen zitten en snappen hoe alle instellingen van hun werkplek werken. Dat is waar ik het voor doe! Met kleine aanpassingen kan ik voor iemand echt een verschil maken, waardoor deze persoon zich kan focussen op zijn werk en aan het eind van de dag meer energie heeft voor zijn hobby’s.

Het moet wel gezegd worden dat het allermoeilijkste komt als ik weg ben. Het blijven volhouden van de juiste werkhouding en voldoende beweging en onderbrekingen integreren tijdens de werkdag. De grootste uitdaging om klachten te voorkomen ligt daarin bij jezelf.  Uiteraard kunnen we je daar met wat praktische tips bij helpen en dat vertellen we je in het preventief werkplekonderzoek!

Nieuwsgierig geworden? Kijk voor meer info op preventief werkplekonderzoek of voorlichting goede werkhouding. Je kunt ook direct contact met ons opnemen voor meer informatie.